Mena: “si una cosa està clara és que si ja tinguéssim una llei d’habitatge com déu mana, aquesta situació no s’hagués donat mai”

Mena: “si una cosa està clara és que si ja tinguéssim una llei d’habitatge com déu mana, aquesta situació no s’hagués donat mai”

13-03-2023

El portaveu ha afirmat que amb la reforma de pensions s’està demostrant que modernització, drets i protecció poden anar plegats.

Aquesta matí, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa fent referència a la declaració d’Ada Colau als jutjats, després que el passat divendres ho fessin els regidors Lucia Martin i Marc Serra, així com una funcionària municipal. “Com sabeu, la citació és deguda a la querella presentada per un fons voltor, Vauras S.L., davant els esforços municipals per garantir el dret a l’habitatge de les veïnes, en aquest cas del barri del Poble Sec. Amb aquesta ja són 14 les denúncies o querelles interposades contra l’Ajuntament i membres de Barcelona en Comú. 11 d’elles ja han estat arxivades,” ha confirmat de manera contundent.

Mena ha explicat que el cas pel qual es jutja a Colau es remunta al 2019, quan Vauras S.L. pretenia desnonar algunes famílies que vivien en el bloc d’habitatges que el fons voltor havia comprat per reformar-lo i especular. Com en tots els desnonaments, l’Ajuntament va aplicar la legislació d’habitatge, que en aquell moment exigia a Vauras S.L. oferir lloguers socials a les famílies vulnerables. I davant la negativa de Vauras S.L. a oferir un lloguer social, l’Ajuntament va imposar al fons voltor una sanció de 417.000€, aplicant la llei 24/2015 del Dret a l’Habitatge. Davant d’això, el fons voltor va interposar una querella contra l’Ajuntament i en aquell moment, el novembre del 2020, el jutjat la va inadmetre a tràmit perquè va considerar que els fets no constituïen cap delicte, “perquè no té cap sentit haver de donar explicacions per fer complir la llei,” ha apuntat i ha afegit que, “una vegada més, ens trobem davant una querella que no té cap solidesa jurídica i que sabem que acabarà arxivada, com les altres 11.” El portaveu ha afegit que davant els fons voltors que comprin edificis sencers per fer fora a tots els veïns i veïnes han de tenir una cosa clara: “no ens quedarem de braços plegats i farem front a les pràctiques especulatives. Estarem al  costat de les veïnes per defensar el dret a l'habitatge i el dret a viure als barris de Barcelona” i ha volgut apuntar que “si una cosa està clara és que si ja tinguéssim una llei d’habitatge com déu mana, aquesta situació no s’hagués donat mai.”

D’altra banda, el portaveu ha volgut valorar l’acord del Govern de l’Estat per garantir les pensions públiques, la suficiència i l'equilibri del sistema. “Aquest acord és la demostració que en tres anys de govern no només hem recuperat drets que la dreta va destrossar sinó que també ens hem atrevit amb reformes estructurals que el país necessitava,” i ha afegit que amb la Reforma de Pensions estem demostrant que modernització, drets i protecció poden anar plegats. El sabadellenc ha explicat que amb aquest acord s’ha aconseguit capgirar la situació i garantir que gràcies a aquest, en els pròxims anys les empreses aportaran més pels salaris més alts, les pensions més baixes es reforçaran, el caràcter redistributiu del sistema millorarà i la sostenibilitat es mantindrà. Per tant, “queda clar que la nostra reforma no sacrifica la seguretat i el benestar dels nostres pensionistes per la sostenibilitat, aquesta recepta de la dreta està caducada,” ha conclòs el sabadellenc.