Ernest Urtasun, nou ministre de Cultura

Ernest Urtasun, nou ministre de Cultura

20-11-2023

L’eurodiputat de Catalunya en Comú i portaveu de Sumar encapçalarà el Ministeri de Cultura al nou govern de coalició


El barceloní Ernest Urtasun, actualment eurodiputat de Catalunya en Comú, serà el ministre de Cultura del nou govern de coalició progressista i plurinacional. Nascut el 27 de gener de 1982, Urtasun és llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB, postgrau en Relacions Internacionals i diplomàtic de carrera. Va iniciar la seva militància política a l’organització juvenil d’ICV, Joves d’Esquerra Verda. En l’actualitat és membre de Catalunya en Comú, Sumar i CCOO.

Urtasun va ser assessor al Parlament Europeu des del 2006 fins al 2010, any en què ingressa a la Carrera Diplomàtica, duent a terme diferents responsabilitats al Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació als gabinets de Miguel Ángel Moratinos i Trinidad Jiménez. L’any 2011 s’incorpora com a Assessor Diplomàtic del Secretari General de la Unió per la Mediterrània (UpM). El maig de 2014 va ser elegit com a diputat al Parlament Europeu per Catalunya En Comú dins del Grup dels Verds/ Aliança Lliure Europea. Va ser reelegit a les eleccions europees del 2019.

Actualment és el vicepresident del Grup Verds/ALE, coordinador a la Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris (ECON), membre substitut a la Comissió d’Afers Exteriors i membre del subcomitè d’afers fiscals del Parlament Europeu. Des de juny de 2023 ha estat també portaveu de Sumar.

A partir de demà encapçalarà el Ministeri de Cultura amb la voluntat de convertir-la “en un dret per a tota la ciutadania del nostre país”. Substituirà al fins ara ministre d’Universitats Joan Subirats com a representant dels Comuns al Consell de Ministres i treballarà perquè la Cultura obri camí i sigui motor de transformació. Urtasun formarà part del Govern de coalició per Sumar juntament amb la vicepresidenta i ministra de Treball Yolanda Díaz, i els altres nous ministres de l’espai: el ministre de Drets Socials Pablo Bustinduy, la ministra de Infància i Joventut Sira Rego, i la ministra de Sanitat Mónica García.