Albiach: “Cal un decret urgent que reguli els lloguers de temporada i d’habitacions per posar fre a les pujades abusives del preu de l’habitatge”

Albiach: “Cal un decret urgent que reguli els lloguers de temporada i d’habitacions per posar fre a les pujades abusives del preu de l’habitatge”

13-04-2024

Els Comuns presenten les conclusions del seu procés de debat en un acte multitudinari amb intervencions de Jéssica Albiach, Jaume Asens, el ministre Urtasun i els candidats provincials

Catalunya en Comú ha presentat aquest matí les conclusions d’Un futur en comú, la convenció ideològica del partit per afrontar el nou cicle electoral i els reptes de país. L’acte, que ha omplert el pati del Campus Ciutadella de la UPF amb la presència de més de 500 assistents i assistentes, ha comptat amb la candidata dels Comuns a les eleccions, Jéssica Albiach, qui ha exigit al Govern de la Generalitat “un decret urgent que reguli els lloguers de temporada i els lloguers d’habitacions” per tal de posar fre a les pujades abusives del preu de l’habitatge.

Per a Albiach, les eleccions del 12 de maig representen una oportunitat per “obrir un nou capítol de la seva història amb feminisme, amb serveis públics punters, amb una economia verda, sòlida i pròspera i amb habitatge per tothom”. El capítol de la Catalunya que ve, el lema dels Comuns per al 12 de maig. “La Catalunya que ve és la que té un pediatre en cada municipi i ràtios més baixes a les aules, la que construeix plaques solars i bateries energètiques com a palanca de transformació del model econòmic, la que protegeix els seus camps, rius i muntanyes”, ha desgranat Albiach. La candidata ha afegit que en aquesta Catalunya del futur és aquella en què “els que més tenen aporten més per a protegir millor els que tenen menys, la que cuida la seva llengua i la seva cultura, la de la gent senzilla”.

Per a la coordinadora dels Comuns, “aquestes eleccions no van ni d’Aragonès, ni d’Illa ni de Puigdemont, sinó del dia a dia de milers de catalans que no poden esperar més a un govern que pensi en ells i elles”. Per això, Albiach ha retret que hagi estat més actiu des de la convocatòria electoral que en 3 anys com a President i li ha reclamat respondre al problema de l’accés a l’habitatge: “Volem un decret urgent per prohibir els lloguers de temporada, perquè volem posar fre ja a les pujades abusives del preu de l'habitatge. Ho pot fer demà mateix si vol”, ha etzibat la candidata, qui ha afegit que “si prefereix seguir fent el trol en comptes de resoldre la vida dels catalans i catalanes, ja ho farem nosaltres quan siguem al Govern a partir del 12 de maig”.

I és que per a la candidata, només si els Comuns estan al Govern “hi ha garanties de tenir un govern de progrés i no un de retrocés, un govern que realment faci polítiques realment valentes i transformadores”. “Tots aquells que confiïn en nosaltres han de saber que som l’opció segura cap a una Catalunya més justa, més verda i més pròspera”, ha conclòs.

El candidat dels Comuns a les properes eleccions europees i número dos de la llista de Sumar, Jaume Asens, ha aprofundit en què el 12M es dirimeix la disputa entre dos models: “El projecte de tres homes de PSC, ERC i Junts que defensen Catalunya com una marca, un gran parc temàtic per turistes, on hi caben macroprojectes com el Hard Rock, o el projecte d’una dona dels Comuns que defensa que Catalunya són les seves lluites socials, els docents, les famílies i els estudiants que porten tot l’any protagonitzant protestes i vagues per defensar l’educació pública, i contra la gestió nefasta i neoliberal d’ERC”.  Asens ha volgut fer referència a l’esperit republicà la revetlla de l’aniversari de la II República: “Ser republicà avui és treballar per la gestió pública de l’aigua i la defensa del patrimoni natural, com a fet l’alcalde Lluís Mijoler al Prat; i ser republicà avui és parar els peus als neofranquistes, com ha fet Jèssica Albiach al Parlament”.

Per la seva banda, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha mostrat el seu orgull per “representar el Govern que ha impulsat la llei d’Amnistia” i per les seves arrels: “Soc català, soc dels comuns, i vull ser un Ministre de Cultura que miri pels interessos de Catalunya i del català", ha indicat. Urtasun també ha volgut recordar a la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, que “l’habitatge no és un negoci, sinó que és un dret”. Per això, el ministre considera que “no s’ha de convèncer als especuladors dient ‘hi ha negoci’, sinó de complir la llei dient que ‘hi ha un dret’.

L’alcalde d’El Prat de Llobregat i número dos de la candidatura de Comuns Sumar per Barcelona, Lluís Mijoler, ha destacat que el model de país dels Comuns “és el que ja hem començat a implementar a El Prat: un model de país pròsper, amb serveis públics punters, una gestió pública de l’aigua i una aposta per la planificació ecològica”. Un model que han fet seu els caps de llista provincials. Així, Yolanda López, cap de llista pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre ha reclamat “menys economia de casino i més activitat industrial amb valor afegit”.

Eloi Badia, candidat per les Comarques Gironines, ha exigit que aquestes no siguin “les grans damnificades de la sequera i del turisme irresponsable” i ha destacat el seu potencial per ser referents en “producció de renovables i gestió pública de l’aigua”. Finalment, Elena Ferre, ha exigit revertir l’abandonament de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran”, província per la qual encapçala la llista. “La Catalunya que ve és un país en xarxa on viure al poble més petit o a la ciutat més gran no representi un greuge en l’accés als serveis públics”, ha afirmat la lleidatana.