Mena: “Amb l’alliberament de 50.000 habitatges de la sareb i la nova llei d’habitatge fem dos passos importantíssims per iniciar la transició cap a un nou model d'habitatge”

Mena: “Amb l’alliberament de 50.000 habitatges de la sareb i la nova llei d’habitatge fem dos passos importantíssims per iniciar la transició cap a un nou model d'habitatge”

16-04-2023

El portaveu ha reclamat que el 28 de maig surtin ajuntaments transformadors capaços de fer front a la sequera gestionant l’aigua com un bé públic.

Aquesta matí, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa celebrant l’acord per la nova llei d’habitatge, “sabeu que aquesta havia estat una de les nostres principals reclamacions durant molts anys i ara, per fi, podem garantir que tindrem una llei que protegeix el dret a l'habitatge de tots i totes.”

El diputat ha volgut agrair als moviments socials que han empès durant anys perquè la primera llei d’habitatge sigui realitat així com la resta de partits que hi han contribuït. Mena ha explicat que amb la nova llei s’assegura que l'habitatge sigui un dret i no un privilegi, perquè hi haurà topall al preu del lloguer, on es prohibeixen els desnonaments sense data i hora i es defineix als grans propietaris a partir dels 5 habitatges. A més a més, a partir d’ara per llei seran els propietaris i no els inquilins qui hagin de pagar els 141 milions d'euros en honoraris per gestionar els lloguers i les finques dels rendistes arreu l'Estat que s’embutxaquen les immobiliàries. “Amb aquest acord avança també amb un element que havíem reclamat molt des de Catalunya: Blindatge competencial. Catalunya podrà ampliar i aprofundir en lleis d'habitatge pròpies, que era un dels punts fonamentals per nosaltres,” ha apuntat el diputat.

El portaveu ha explicat que “no és una llei perfecta,” però és una llei necessària i bona que millora la vida de les famílies. A més, ha afegit que cal sumar-hi la recuperació de 50.000 habitatges de la Sareb per a lloguer assequible. “Justament, a Catalunya és on més ens podem beneficiar d'aquesta mesura, ja que n'hi tenim el 21% de tots els habitatges buits que posseeix la Sareb,” ha assenyalat Mena i ha afegit que “amb l’alliberament de 50.000 habitatges de la sareb i la nova llei d’habitatge fem dos passos importantíssims per iniciar la transició cap a un nou model d'habitatge.”

D’altra banda, tornant a Catalunya, Mena ha volgut fer una valoració sobre la notícia que es va publicar ahir referent a l’expedient que ha obert la Comissió Europea a la Generalitat per no haver presentat a temps la planificació hidrològica per al període 2022-2027, és a dir, per no haver presentat els seus plans sobre el maneig de l'aigua en la situació de sequera més extrema que hem viscut mai. 

“Per nosaltres és molt decebedor que la Generalitat no hagi aprovat aquesta planificació. Bàsicament perquè és molt difícil posar en marxa un pla d'actuació en un assumpte com la sequera si no tens la teva planificació actualitzada,” ha apuntat i ha afegit que això demostra que el Govern estava renunciant a fer planificació ecològica. “Davant la realitat que tenim un Govern de la Generalitat passiu que ha estat expedientat per Europa per no presentar el pla de gestió de l’aigua. Cal que de les eleccions del 28 de maig en surtin ajuntaments transformadors capaços de fer front a la sequera gestionant l’aigua com un bé públic, com ja hem demostrat allà on governem,” ha conclòs.